צו הריסה שיפוטי על פי חוק התכנון והבנייה הוא בעצם כזה שטומן בחובו סנקציות שנחשבות לפליליות למי שלא פועל לפי החוק ומקבל צו כזה. תחת מסגרת של הליך פלילי בית המשפט רשאי לפי שיקוליו להוציא צו כזה למבנה שחרג מהחוק ועבר עבירת בנייה. המטרה היא בעצם לתקן את העוולה שנעשתה לציבור החיצוני למבנה ולרשויות, ולא לאפשר לבנייה להיות עובדה מוגמרת בשטח. כך שאם אדם עבר עבירת בנייה אחת הסנקציות תהיה להרוס את הנכס שנבנה, כדי שלא יבנו אותו בכל מקרה ויחליטו, למשל, לספוג את הקנס ולהשאיר אותו כך.
כאשר קיבלתם צו הריסה שיפוטי בית המשפט בעצם יכול להפעיל את שיקול דעתו לפי איזון אינטרסים שונים ומתנגשים בעניין, על מנת להחליט באיזו מסגרת זמנים הצו יופעל. בדרך כלל האינטרס הציבורי אל מול האינטרס האישי של הנאשם יהיה זה שבית המשפט יקח בחשבון כאשר הוא מתלבט באיזו מסגרת זמן לגרום לצו ההריסה לקרות.
צו הריסה ללא הליך פלילי
לחוק התכנון והבנייה הוכנס עניין נוסף בעקבות התיקון ה116 לחוק, והוא האפשרות למתן צו הריסה שיפוטי גם ללא הליך פלילי במקרה שמתקיימת בנייה לא חוקית. לבקשתו של תובע אפשר לעשות זאת רק אם לא ניתן למצוא את האדם הנאשם, לא ניתן למסור לו זימון לבית הדין, לא ניתן להוכיח מי בכלל ביצע את העבירה, או כי התובע החליט שנסיבות המקרה לא מתאימות להמשך של חקירה ולהעמדה לדין.
אם הצו ניתן על ידי בעל תפקיד אזורי או ארצי, או שאין בית משפט לעניינים מקומיים באיזור, אפשר לפנות לבית משפט השלום שעבירת הבנייה קרתה בתחום השיפוט שלו.
לבקש לבטל את צו ההריסה המנהלי, אם מקבל הצו סבור שלא מגיע לו לקבל אותו, אפשר לפנות לבית המשפט לבטל את הצו, אך זה חייב לקרות ב15 יום שלאחר שהצו התקבל אצל הנאשם.
פונים למומחים
האם הפעלת עסק ללא רישיון היא פלילית? חוק רישוי העסקים תשכ"ח 1968 מסמיך להטיל על בעל עסק שלא הוציא רישיון לעסק שלו, ולא מבינים כמה שהסיכון הזה הוא מיותר. מדובר על עונשים ברמת העונשים השיפוטיים- כמו למשל הגשת כתב אישום שלאחר משפט והליך הוכחות והכרעת גזר הדין יכול להגיע לסגירת העסק, ובנוסף גם הליכים פליליים שיכולים להיגמר בקנסות של עד מאות אלפי שקלים.
רעות אביטל, עורכת דין פלילית, תשמח לעזור לכם אם קיבלתם אישום בכל אחד מהנושאים המדוברים.