סמים הם נושא מתעתע. מצד אחד הנורמות החברתיות השתנו באופן משמעותי במאה ה-21, כשצריכת חומרים המוגדרים כסמים נתפשת ע"י לא מעט בני אדם כחלק בלתי נפרד מהחיים. מצד שני, פקודת הסמים המסוכנים שמבוססת על חקיקה מימי המנדט הבריטי לא עושה את ההבחנה בין סמים "קלים" ל"קשים" – וקובעת עונשים חמורים על החזקת סמים, ובפרט כשהם לא לצריכה עצמית. בכתבה זו תמצאו מידע רלוונטי בנושא, וכדאי להיעזר בו כדי לא לשלם מחיר יקר על חוסר ידע.
איך הרשויות קובעות אם החזקת הסם היא לצריכה עצמית או לא?
הדגש החשוב ביותר לגבי החזקת סמים שלא לצריכה עצמית הוא שהחוק מגדיר באופן ברור מתי המטרה היא צריכה עצמית ומתי לא. המבחן שקבוע בפקודת הסמים המסוכנים הוא מבחן הכמות: אם הכמות שנתפסה עולה על רף מסוים, המשטרה ובית המשפט יתייחסו לאדם כאל מי שהחזיק סמים למטרת סחר – גם אם אין שום ראייה לניסיון לקיום עסקה. במקרה של קנאביס, הרף הוא 15 גרם. עבור הרואין וקוקאין נקבע רף של 0.3 גרם.
העונש על החזקת סם שלא לצריכה עצמית
על החזקת סמים לצריכה עצמית, כלומר בכמות קטנה, העונש המרבי הוא 3 שנות מאסר (או קנס). כשהכמות חורגת מהרף הנ"ל, והאדם נתפש כמי שמבקש לסחור בסמים, העונש המרבי הוא 20 שנות מאסר או קנס כספי גבוה מאוד. הרף המקסימלי המחמיר מחייב מן הסתם מציאת עורך דין מנוסה מאוד שימצא דרכים להפחית את חומרת העונש ובנסיבות מסוימות אף להוביל לזיכוי.
החשיבות הרבה של פנייה מידית לעורך דין מנוסה
גם אם החברה סלחנית ביחס לשימוש בסמים, החוק עדיין מתייחס בחומרה. כך למשל ניתן להוציא בעזרת עורך דין צו הרחקה כלפי מי שנתפס עם סם בכמויות גדולות, לעצור למשך מספר ימים מי שנתפס עם סמים שלא לצריכה עצמית וכאמור לכלוא לתקופה ארוכה גם ללא הוכחת כוונת סחר. עוד כדאי להדגיש כי נהג שנתפס עם סם בכל כמות שהיא אחרי מעורבות בתאונת דרכים זקוק לשירות של עורך דין תאונות דרכים בחיפה עם ניסיון גם בעבירות סמים.
עו"ד אסף ברדוגו כבר סייע לחשודים ונאשמים בעבירת החזקת סמים שלא לצריכה עצמית בנסיבות שונות, ואת הניסיון שצבר ביחד עם החתירה למצוינות הוא מעמיד לרשות כל מי שפונה אליו לעזרה.