Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

פאפ לא תקין – מה עושים?

פאפ לא תקין – מה עושים?
קרדיט לתמונה: Depositphotos

תוצאות בדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ) עלולות להיות מאוד מבלבלות, ולכן ישנן קופות חולים שאף שומרות עליהן חסויות כמה ימים, עד לקבלת שיחת הסבר מרופא/ת הנשים. וזה באמת מלחיץ, במיוחד שהתוצאות אינן תקינות ומתאימות לטווח אפשרויות, מצב שיכול גם לגרום לבלבול, במיוחד אם את המענה להשערות את מחפשת אצל ד״ר גוגל. 

מוזמנת להמשיך לקרוא כדי לקבל מידע על הנושא, שאינו מונע ממך בסופו של דבר לקבל את התשובה המקצועית והנכונה לך, מרופא/ת הנשים שהפנו אותך מלכתחילה לבדיקה. 

בדיקת פאפ – מה זה אומר?

מדובר בהליך רפואי שמטרתו לאבחן נגעים חשודים, תאים טרום סרטניים או סרטניים, שעשויים להימצא בצוואר הרחם. בפועל, נאספת דגימה של תאים מחלל צוואר הרחם שנמצא בחלק העליון של הנרתיק שלך ונשלחת למעבדה, במטרה לערוך אבחון. 

היתרון המרכזי של הבדיקה הוא היכולת לזהות תאים חשודים או סרטן צוואר הרחם בהקדם, וכך לתת מענה שיכול למנוע התפתחות אפשרית של סרטן צוואר הרחם.

האם כל אחת אמור לבצע את הבדיקה? ואם כן מתי?

משרד הבריאות ממליץ  לבצע בדיקת משטח מצוואר הרחם, אחת ל-3 שנים לנשים בגילי 25-54, אלא אם יש לך גורמי סיכון הכוללים אבחון סרטן צוואר הרחם, או אבחון תאים טרום סרטניים בעבר, או שנדבקת בנגיף הפפילומה (HPV). כך גם אם נחשפת חשיפה לדיאתילסטילבסטרול (DES) לפני הלידה, במידה ואת חולה באיידס, או אם את סובלת ממערכת חיסון מוחלשת. כך גם אם את מעשנת. 

עבור אותן נשים כלולה הבדיקה, ללא השתתפות עצמית, בסל הבריאות הממלכתי. 

איך נערכים לבדיקה? 

ראשית, חשוב להימנע מביצוע משטח צוואר הרחם במהלך המחזור החודשי, דבר שעלול להשפיע על התוצאה הסופית. בנוסף, חשוב בימים שלפני הבדיקה להימנע מקיום יחסי מין, משטיפת אזור הנרתיק ושימוש במוצרים קוטלי זרע. 

במידה ואת בהריון או לאחר הלידה, חשוב שתדעי כי ברוב המקרים, ניתן לבצע את הבדיקה ב-24 השבועות הראשונים של ההריון, ועד 12 שבועות לאחר הלידה.

מה כוללת בדיקת פאפ?

הבדיקה עצמה יכולה לגרום למעט אי נוחות. ברוב המקרים החשש שלפני גדול בהרבה מהכאב בפועל. בסופו של דבר מדובר בבדיקה מהירה, שבמידה ומתבצעת בידיים מיומנות ואצל רופא/ת נשים עם סבלנות ורגישות, את לא אמורה להרגיש אותה כלל. 

בשלב הראשון תתבקשי לשכב על כיסא הגניקולוג, כשרגליך פסוקות, בדומה לכל בדיקה גניקולוגית. למרות שלא תמיד זה קל, נסי להירגע ולנשום נשימות עמוקות. לאחר שתאשרי, נכניס מכשיר שנקרא ספקולום לנרתיק, השומר על דפנותיו פתוחות וכך מספק גישה לצוואר הרחם. בשלב הבא, ניקח דגימה של תאים מצוואר הרחם (ייתכן שתחושי בדיקה קטנטנה, לא בהכרח), אותה נשלח למעבדה

רגע אחרי הבדיקה

ייתכן שבסיום הבדיקה וגם יום יומיים לאחריה, תחושי מעט אי נוחות שתלווה בדימום קל ומעט התכווצויות של הבטן התחתונה. אם הדבר נמשך מעבר לכך, חשוב שתפני אלינו, כדי שנוודא שהכל בסדר. 

מה אומרות התוצאות? ומה עושים במידה ואינן תקינות?

במידה ותוצאות בדיקת פאפ תקינות (שליליות), זה אומר שלא נמצאו תאים חריגים בצוואר הרחם. אם תוצאות בדיקת פאפ אינן משביעות רצון, זה אומר שייתכן שבדגימת המעבדה לא היו מספיק תאים, או שהתאים היו מקובצים יחד או הוסתרו על ידי דם או ריר. כאשר הן אינן תקינות (חריגות/חיוביות) זה אומר שחלק מתאי צוואר הרחם נראים שונים מהתאים הרגילים, דבר הדורש בירור נוסף. האפשרויות במקרה זה יכולות להיות החל מגירוי, זיהו, שינויים הורמונליים, או פוליפים ברחם, ועד נגעים מסוגים שונים או תאים טרום סרטניים או סרטנים, בהם חשוב וצריך לטפל. 

את המאמר כתב ד"ר גוטמן גיא, רופא נשים בכיר בקופת חולים כללית.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אתכם
פרסום חרדי סוף 2023
פרסום חרדי הוא אינו עניין של מה בכך שכן, פרסום...
לדאוג לנושאים הרגישים ביותר בחיים
כשמתכננים את העתיד חייבים לחשוב על הגרוע מכל ולכן גם...
פתרונות קלים מדי הם ממכרים
מגפת ההתמכרויות שאנחנו מוצאים המציאות שלנו כיום כוללת גם חומרים...
לטפל בנפש שלנו בצורה איכותית
על מנת שתוכלו לצאת לדרך חיים חדשה, וכן גם להיגמל...
מטען מהיר לאופניים חשמליים מה חשוב לדעת לפני קנייה
אופניים חשמליים, בעיני המשתמשים והחובבים האדוקים שלהם, הם לא פחות...
אינטרקום לבית
אינטרקום לבית הוא אחד ממכשירי האבטחה הבסיסיים ביותר, והאמת ניתנת...
עיצוב המצבה שתשקף את האדם שנפטר
לבחור את המצבה של יקירכם זה לא קל. יש אינספור...
עיצוב המצבה שתשקף את האדם שנפטר
לבחור את המצבה שבאמת תשקף את האם היקר לכם שהלך...
חתונה דתית
איך מארגנים חתונה דתית?
חתונה ללא ספק מהווה אירוע מרגש ביותר. כל זוג חולם...
ספריות מתכת מעוצבות לעיצוב מושלם
מתכננים אירוע עסקי? הרמת כוסית, השקת מוצר, פרידה מעובד מסור...