אולי אף פעם לא חשבתם על זה אבל בניית קריירה היא עניין חדש יחסית. רק במאות ה-18 או ה-19, תלוי באיזו מדינה, התחילו אנשים ׳לבנות׳ קריירה. לפני כן סוג כלשהו של קריירה היה מוגבל לאנשי האצולה והצבא בלבד.
המהפכה התעשייתית הובילה להגדלת הייצור ולהגברת הביקוש לידיים עובדות. באותם ימים של המאה ה-19, המונח ׳קריירה׳ (career) – המשמש אותנו היום – היה בשימוש במשמעות המסורתית שלו: ׳לנוע מהר׳.
ולגבי המונח ׳מקצועיות׳ – professionalism – זו שימשה לראשונה לתיאור התכונות שסימנו מקצוע, אבל היום מונח זה מתייחס להתנהגות או להתנהלות של עובד במקום העבודה.
מקצועיות אינה זהה לקריירה
שינויים רבים התחוללו באופן שבו עבדנו במאה ה-20 אבל קריירה ומקצועיות הלכו תמיד יד ביד. המציאות של המאה ה-21 מאשרת שהיום אי אפשר להפסיק להיות מקצוען ולהמשיך להיות עובד מבוקש.
כיוון שהשוק זקוק היום יותר למנהלים ולעובדים מיומנים, הוא מסנן את אותם עובדים שמסוגלים לעשות רק כמה דברים. השוק זקוק היום למיומנויות ביצועיות גבוהות, ולאנשים שיכולים להשיג תוצאות בכול מצב משתנה.
מאפיינים אלה של שוק העבודה הנוכחי באים לביטוי גם במחזור החיים של חברות, שהלך וירד עם השנים. לדוגמה, בארה״ב, תוחלת החיים הממוצעת של עסק בשנות ה-50 של המאה הקודמת היה יותר מ-60 שנה, ובימינו תוחלת החיים ירדה ל-20 שנה. ואם בודקים מיזמים חדשים מוצאים שכ-50% מהסטארט-אפים האלה נסגרים בתוך 5 השנים הראשונות. המשמעות היא שעובדים צריכים להחליף מעסיקים מספר פעמים במהלך חיי העבודה שלהם.
הגורם הטכנולוגי
גם השינויים הטכנולוגיים השפיעו על עולם העבודה, והיום המקצועות מחולקים בדרך כלל לשני חלקים נבדלים לחלוטין באופן מובהק:
- מקצועות שניתן לשפר ולשדרג
- ומקצועות שפשוט נעלמים
כתוצאה מכך, כאשר שוק העבודה כבר לא זקוק לתחום ההתמחות העיקרי של העובד, הוא יכול לבחור באחת משתי החלופות:
- להמשיך ללמוד באופן קבוע, לרכוש מיומנויות חדשות ולתרגל אותן.
- או לעזוב את שוק העבודה.
התפיסה של ׳קריירה׳ מול ׳מסלול מקצועי׳
התפיסה של ׳קריירה׳ ושל ׳מסלול מקצועי׳ השתנתה לחלוטין. עד לשנים האחרונות, הפירוש של פיתוח קריירה בתחום מסוים היה צמיחה מדרגת טירון מוחלט למקצוען שהולך בדרכו המקצועית לאורך כל חייו.
היום, אנשים מחליפים משרה ולפעמים גם מקצוע וצוברים מיומנויות וידע מתחומי מקצוע שונים. אדם יכול לשנות מקצוע מספר פעמים בחייו – וזה נחשב נורמלי!
הדור החדש לא מפחד ממצב זה, וניתן למצוא היום חברות שבהן רוב העובדים בני דור ה-Z (שנולדו בין סוף שנות ה-90 ועד ל-2010 בערך) מצפים להחליף את המשרה שלהם בתוך שנתיים. פיתוח קריירה בימינו יכול להיות כל דבר. הזמן משתנה והצרכים משתנים.
איש מקצוע מהמאה ה-21 הוא אדם המצויד הן במיומנויות המתקדמות ביותר שנוסקות לרמת השלמות והן במיומנויות רכות מתקדמות.
נתייחס רגע להבדלים בין מיומנויות קשות ורכות: ההבדלים העיקריים מתייחסים לאופן שבו מיומנויות אלה נרכשות ולשימוש בהן במקום העבודה. מיומנויות קשות נרכשות לרוב באמצעות לימוד או הכשרה ספציפית. מיומנויות רכות נתפסות בדרך כלל כתכונות אישיות והרגלים שמעצבים את אופן העבודה של העובד.
מהן המיומנויות הרכות המבוקשות היום?
המציאות מלמדת על ביקוש מתמיד לקורסים בנושאי מנהיגות, מיומנויות תקשורת וכישורי מכירה. גם היעילות היא מיומנות חשובה מאוד. אם אתם מקצועיים מאוד אבל לא יעילים, לא תשיגו תוצאות לעסק בו אתם עובדים, ויתכן אף שתצטרכו לעזוב. הגמישות, גם היא תכונה חשובה מאוד, שכן איש מקצוע חייב להסתגל ללא הרף לתנאי השוק המשנים.
איש מקצוע בימינו הוא לא רק מקצוען שיודע לעשות משהו הכי טוב בתחומו, אלא גם עובד שמקפיד על למידה מתמשכת ותרגול המיומנויות הקשות והרכות בקביעות. אדם שלא מסתגל כל הזמן לעולם המשתנה ולא ממשיך ללמוד, יאבד את המקצועיות שלו די מהר.