הזדמנות אחרונה להנות מההרצאות שמציע "פואטיכאן", האירוע השנתי במוזיאון אשדוד לאמנות, שיסתיים ב-30 בנובמבר.
בשל מגפת הקורונה מתקיים השנה האירוע באופן דיגיטלי, תחת הכותרת "פואטיכאן: רפאים 2020", הרצאות המזמנות רוחות מעולמות הספרות, השירה, הקולנוע, המוזיקה, האופנה והאמנות הפלסטית. ההרצאות עוסקות ב'רפאים' בהשראת תערוכת 'רפאים' העולה בימים אלה במוזיאון אשדוד לאמנות (אוצרים: רוני כהן בנימיני ויובל ביטון).
23.12 20:00 | ד"ר אושי שהם-קראוס, מראה שחורה: על רפאי העתיד
ההרצאה תפתח בהקרנת קטע (באורך כשבע דקות) מפרק בסדרת הטלוויזיה "מראה שחורה", העוסק ביצירת תוכנה דמויית-אדם שתשרת אותו. אלה יהיו אנשי הרפאים של העתיד – אנשים-לא-אנשים, תוכנות וסייבורגים. בהתייחס אליהם נדון בשאלות המוסריות והפוליטיות של חיים בחברה היברידית.
24.12 20:00 | שהרה בלאו, איך הופכים מיתוס יהודי לטקסט אישי?
שיחה פתוחה על השראה, יצירה ורוחות רפאים המתעוררות לחיים, הנסובה על המיתוסים היהודיים שביסוד כתביה של שהרה בלאו. בתפריט: הגולם, לילית, בעלת האוב, ומיתוס 93 הנערות המתאבדות.
28.12 20:00 | ד"ר יואב רונאל, רוחות של השראה ואהבה: על המוזות
על פי רוב, כשמדברים על רוחות רפאים – הדיון נעשה קודר. רוח הרפאים רודפת, מטרידה ומזכירה לנו אשמה וחטאים נשכחים, ונוכחותה ממלאת את המרחב בהעדר. אבל ישנן גם רוחות אחרות, טובות ומיטיבות, שהופעתן מסמנת שפע ולא אובדן. בהרצאה נדבר על המוזה כרוח של השראה המגיעה אלינו מבחוץ, מהזיכרון או מהדמיון המשתוקק שלנו, ומעוררת אותנו לחיים וליצירה. מושג המוזה, המופיע לרוב בדמות של אהובה או של אהוב, יוביל לדיון על תפקיד האהבה והקשר שלה לאמנות וליצירה: המוזה היא הרוח שעבורה אנחנו יוצרים.
30.12 20:00 | ד"ר דורון לוריא, רוחות רפאים, פיות ושדים, עב"מים ושאר מרעין-בישין באמנות
פנטום ומיראז' הם שמות של מטוסי קרב ששימשו בעבר את חיל האוויר שלנו. האם רק במקרה קרויים בשמות של רוחות רפאים, כהופעה על-טבעית של מתים? האם רוחות רפאים הן בעצם חייזרים, הבאים לבקרנו מעולמות רחוקים ולובשים צורת בני אדם? כבר חכמי התלמוד שאלו אם תיתכן העלאה באוב (שאול המלך אצל בעלת האוב בעין-דור), או שמא אין זה אלא תעתוע פסיכולוגי ואף רמאות. ניסיונות להוכיח את קיומן של רוחות עלו עד כה בתוהו: קיימים אמנם תצלומים רבים של רוחות – אך רובם כנראה מזויפים. מה הקשר בין אביו של המלט (שייקספיר), "הרוח מטירת קאנטרוויל" (אוסקר וויילד), "הדיבוק" (אנ-סקי) ואורסון וויילס? ואיך כל זה מתואר באמנות?
31.12 20:00 | יערה קידר, על החיים ועל המוות! האובססיה לשחור: משמלות אֵבֶל ועד השמלה השחורה הקטנה
איך הפך השחור מצבע השמור לאנשי דת, לייצוג המלוכה ולאבלוּת – לשיא האופנה? בהרצאה נצא למסע מפתיע, ואף משעשע, בעקבות הצבע השחור: מלבוש-אֵבֶל בתקופה הוויקטוריאנית, דרך קוקו שאנל, הנרי פורד והנסיכה דיאנה, ועד ייצוגים של מחאה, סקס ופאנק.
פואטיכאן 2020 – מוזיאון אשדוד לאמנות
סדרה בת 13 הרצאות אונליין העוסקות ב'רפאים'
31-2 בדצמבר
אוצרת תוכן: עדי הרוש
מחיר הרצאה: 25 ₪. 6 הרצאות לבחירה: 120 ₪. מחיר לכל 13 ההרצאות: 195 ₪.
קישור לרכישה וצפייה: http://poetican2020.ashdodartmuseum.org.il/poetican
הרוכשים יקבלו קישור לצפייה בהרצאה