לא מעט אנשים שמעו את המושג "פריקת כתף" אך לא שמעו על המושג: "תת פריקת כתף". הכתף מהווה את המפרק עם טווח התנועה הגדול ביותר בגוף האדם, אך יחד עם זאת הוא גם הפחות יציב מבין כל המפרקים בגוף ועל כן, הכתף הוא אחד המפרקים הרגישים ביותר בגוף. במאמר הבא תקבלו את כל המידע אודות תת פריקת כתף, התסמינים של התופעה וההתמודדות איתה.
מה ההבדל בין תת פריקת כתף לבין פריקת כתף מלאה?
פריקה מלאה של הכתף היא למעשה מצב שבו ראש העצם של הזרוע יוצא לחלוטין מהמקום שלו בשקע הגלנואידי. מדובר על מצב אשר דורש החזרה של הכתף במקומה על ידי איש רפואה מיומן. תת פריקה של הכתף הוא מצב שבו ראש עצם הזרוע יוצא באופן חלקי בלבד ולרוב הכתף חוזרת בעצמה למקומה. תת פריקה של הכתף יכולה להתרחש קדימה, אחורה או כלפי מטה.
הסימנים שיכולים להעיד על תת פריקה של הכתף הינם: כאב במפרק הכתף, נוקשות המפרק, נפיחות באזור, מגבלה בתנועת המפרק, חולשה, תחושות חריגות כגון: נימול או תחושה שהזרוע נרדמת, חופש תנועה רחב מהרגיל, קליקים במפרק, נעילה של הכתף.
מהו הטיפול המיידי שיש לבצע בתת פריקה בכתף?
חשוב לדעת כי ישנם לא מעט מקרים שבהם מתרחשת תת פריקה והמפרק חוזר לבד במקומו, אך אם הדבר לא קרה, חשוב לפנות כמה שיותר מהר למיון לצורך החזרת המפרק למקומו על ידי אורטופד מקצועי. חשוב מאוד שלא לנסות להחזיר את המפרק למקומו באופן עצמאי שכן, ניתן להסב נזקים חמורים מאוד אם עושים זאת.
אם עברתם תת פריקה של הכתף, גם אם החזירו לכם את המפרק למקומו, חשוב לגשת לאבחון מקצועי יותר כדי להעריך את חומרת הנזק שנגרמה למפרק. לא פעם אם לא מעריכים את הנזק בצורה נכונה ומטפלים בו, תת פריקה בכתף יכולה להיגרם לכם שוב ושוב. פיזיותרפיסט מקצועי ידע כיצד לבצע אבחון מדויק על מנת לזהות את היקף הבעיה וכן, הוא ידע כיצד לעבוד על שיפור היציבות של הכתף כדי למנוע פריקות חוזרות.
טיפולי פיזיותרפיה לתת פריקת כתף
טיפולי פיזיותרפיה לכתף הם מומלצים מאוד כאמור במקרה של תת פריקת כתף. מטרת טיפולי הפיזיותרפיה היא למנוע תתי פריקות חוזרות ולהחזיר למפרק הכתף את היציבות שלו. במהלך הטיפול תבצעו תרגילים שונים שיאפשרו לכם לשמור על טווחי תנועה מלאים את המפרק, יחזקו את השרירים המייצבים של הכתף ויחזקו את שרירי החגורה של הכתף. הפיזיותרפיסט ינחה אתכם לביצוע תרגילים שונים גם בבית, כאשר חשוב מאוד להקפיד על ביצוע התרגילים הללו באופן שגרתי גם בבית על מנת שהטיפול יהיה יעיל ובכדי שתתקדמו להשגת מטרות הטיפול. על אף שפיזיותרפיה וטיפול שמרני הכולל תרופות להקלת כאב, מנוחה ועוד, מהווים כיום את הטיפול המתאים למקרים של תת פריקת כתף, הרי שבמקרים חמורים מאוד שבהם הטיפול השמרני פחות יעיל, הרופא המטפל ישקול ביצוע ניתוח שמטרתו היא לייצב את הכתף.
המידע במאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי. בכל מקרה של חשד לקיומה של תת פריקה בכתף יש לקבל חוות דעת רפואית.