הסכמי ממון הפכו בשנים האחרונות לאופציה נפוצה מאוד. בהתאם ישנם גם יותר ויותר מקרים שבהם נשאלת השאלה שבכותרת: האם ניתן לבטל הסכם מסוג זה. התשובה העקרונית היא כן: ישנם מצבים שבהם הסכם ממון אינו חוקי, ובכתבה זו תמצאו הסברים מפורטים בנושא.
ביטול הסכם ממון עקב מצג שווא
מצב אחד שבו ניתן לבטל הסכם ממון מוגדר כ"מצג שווא". הכוונה היא לסיטואציה שבה לאחד הצדדים החתומים על ההסכם לא היה מידע מלא, וזאת מפני שהצד השני הסתיר ממנו את אותה אינפורמציה חיונית, למשל לגבי היקף הנכסים הקיימים. באופן כללי כל התנהלות שאינה בתום לב מוחלט לפני החתימה על הסכם הממון עשויה להוביל לביטולו, וזאת מפני שהתקפות של כל חוזה נשענת על הסכמה אמיתית (כזו שמבוססת על מידע רלוונטי).
הסכם לא סביר
ביטול הסכם ממון אפשרי גם כשהוא "לא סביר". באופן טבעי אין הגדרה חד-משמעית לסעיפים סבירים או לא סבירים בהסכם שמסדיר את הצד הכלכלי בזוגיות ובפרט במקרה של פרידה. יחד עם זאת בית משפט לענייני משפחה מוסמך לקבוע כי סעיף מסוים פוגע באופן מהותי ומשמעותי בזכויות בסיסיות של אחד הצדדים להסכם הממון, ועל כן לבטל אותו.
חובת הזהירות
על-מנת להימנע מאי נעימויות ומנזקים מסוגים שונים, כדאי להקדים תרופה למכה ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה עוד בטרם החתימה על החוזה. כשנעזרים בשירות של עו"ד הסכם ממון לא יכלול סעיפים בעייתיים וגם הסיכוי למצג שווא פוחת באופן משמעותי, שכן עורך דין מיומן יוודא את כל הפרטים הרלוונטיים. בדרך זו מובטחת התועלת המהותית של הסכמי ממון והיא שקיפות מלאה כשכל צד יודע בדיוק מה צפוי לו בכל תרחיש.
ייצוג משכנע
כשהמטרה היא ביטול הסכם ממון חשוב אפילו יותר למצוא עורך דין בקיא ובעל יכולת מוכחת לעמוד באופן משכנע מול בית המשפט. בדיוק כמו במקרה של ערעור על צוואה או ביטול חוזה עסקי, גם ביטולו של הסכם ממון מחייב נימוקים בעלי משקל שמוצגים באופן חד וברור. עו"ד עוזי דורי הוא איש מקצוע מנוסה אשר מקפיד על יושרה מלאה ומתנהל מתוך אחריות על-מנת לספק מקסימום תועלת למי שפונה אליו לעזרה.