טיפול יעיל בהתמכרות לאלכוהול
ישנם סוגים שונים של טיפול בהתמכרות לאלכוהול, והתאמתם למטופל נעשית בין היתר לפי חומרת ההתמכרות, רצון המכור ומטרת הגמילה (האם להפחית בשתייה או להיגמל ממנה לחלוטין). כאשר אנו מדברים על אנשים המתמודדים עם התמכרות לאלכוהול מדובר באנשים אשר חייהם תלויים בצורה טוטלית בשתייה, ועל מנת לסייע להם- אין מנוס מפני טיפול במוסד גמילה.
כיצד יודעים שאדם מכור לאלכוהול?
בבסיס ההגדרה של ההתמכרות עומדת האבחנה שכשאדם מפתח תלות, הן פיזית והן נפשית, בחומר או בפעולה מסוימת, משמע ישנה התמכרות. ישנם סוגים רבים של התמכרויות, ביניהם התמכרות לסמים, התמכרות להימורים, התמכרות לפורנוגרפיה ועוד. אדם שמכור לאלכוהול הוא מי שצורך מנות אלכוהול רבות במינונים גבוהים, עד לכדי רמה שזה משפיע על יכולותיו הפיזיות והנפשיות. כך למשל זה יתבטא ביכולות הזיכרון, יכולות קוגניטיביות, הליכה דיבור וכו', ומנגד גם יופיעו תופעות רגשיות כמו חרדה, עצבנות, חוסר שקט, דיכאון וכו'. ההשפעות של ההתמכרות עלולות לבודד את האדם מהסביבה שלו, לגרום לו לפתח דפוסים אישיותיים קיצוניים ולהשפיע אנושות על חייו.
טיפול בהתמכרות לאלכוהול – אלו השיטות
כאמור, ככל שחיי האדם תלויים יותר בשיעור השתייה, כך שיטת הגמילה תהיה נוקבת ואינטנסיבית יותר. במקרים קלים ממליצים לרוב על גמילה עצמאית המתרחשת בבית ואף ללא צורך בתרופות, זאת משום שתופעות הגמילה יהיו מינוריות ונסבלות. במקרים של אדם הצורך 20 מנות אלכוהול ויותר ביום, או לחלופים מי שכבר נגמל פעם וסבל אנושות מתופעות הגמילה, הטיפול היעיל ביותר יהיה גמילה במוסד, לעתים תוך מעורבות של טיפול תרופתי שנועד לרכך את תופעות הגמילה.
תופעות גמילה במהלך טיפול
תופעות הגמילה הקשות ביותר יופיעו ביומיים הראשונים שלאחר הפסקת צריכת האלכוהול (כמובן שעם הזמן חל שיפור בכך, משום שהגוף מסתגל בהדרגתיות לתפקוד בלי אלכוהול). בין התסמינים השכיחים ישנן הפרעות שינה, חרדה, לחץ ודיכאון.
כדי להקל על תופעות הגמילה, מומלץ לשתות הרבה מים ומיצים ולהימנע ממשקאות שמכילים קפאין כמו קפה ותה. כמו כן, חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, הכוללת ארוחות סדירות. אם חשים לחוצים, כדאי להפיג את הלחץ על ידי יציאה להליכות, שמיעת מוזיקה וביצוע פעילויות אחרות שמסבות רוגע.
.