תפקידו של מעצר הוא לדאוג לכך שלא יהיה שיבוש של החקירה או המשפט וגם למנוע פגיעה של החשוד או הנאשם באדם מסוים, בציבור באופן כללי או בעצמו. מעצר הוא הליך שנוגד את אחד העקרונות החשובים במדינה דמוקרטית: זכותו של אדם לחופש. לכן, כל עוד לא הוכחה אשמתו, מעצר צריך להתבצע רק אם באמת יש סיבה טובה לכך. סוג ראשון של מעצר הוא מעצר ימים שנעשה כל עוד החשוד בשלבי חקירה. במעצר זה על המשטרה לבקש אישור להארכת מעצר במספר ימים כל פעם, עד 15 יום בפעם אחת ועד 30 יום סה"כ. מעצר עד תום ההליכים יכול להימשך ברצף עד סיום ההליכים לאחר שמוגש כתב אישום. עורך הדין יעשה כל שניתן כדי לשכנע את בית המשפט שהחזקתו במעצר אינה נדרשת או שניתן לפחות להמיר שהיה בבית המעצר למעצר בית.
תפקידו של עורך דין נפגעי עבירה
בשנים האחרונות נוסף תפקיד לעורכי הדין הפליליים והוא ייצוג נפגעי עבירה. אם עד אז עורך דין פלילי ייצג תמיד את החשוד או הנאשם, כאן ישנו היפוך מסוים: ייצוג המתלונן או המתלוננת. הייצוג אינו בבית המשפט, כי למתלונן או המתלוננת אין צד רשמי במשפט. התובעת במשפט פלילי היא המדינה, אך עורך הדין מלווה את נפגע העבירה ודואג לכך שזכויותיו המלאות יתקיימו. כך למשל הוא ידאג לכך שתהיה הוצאת צו הרחקה במקרים רלוונטיים בהם החשוד מסוכן לנפגע העבירה או אנשים אחרים. הוא ידאג לכך שקולו של נפגע העבירה יישמע. למשל לפני הגשת כתב אישום, זכותו לעבור על כתב האישום עם עורך דינו ולהעיר הערות או להוסיף דברים, וגם זכותו להביא את דעתו אם שוקלים לשחרר את מבצע העבירה בשחרור מוקדם. עבור הנפגע (לרוב נפגעת יש לציין) לדבר יש משמעות רבה.
באיזה שלב לפנות לעורך דין פלילי?
הפניה לעורך דין פלילי צריכה להיות מוקדמת ככל האפשר. ישנה חשיבות רבה להתייעצות עם עורך דין עוד לפני החקירה וזוהי גם זכותו של החשוד אשר מצוינת בחוק. יש חשודים, בעיקר כאלה שאין להם עבר פלילי ומעולם לא התנסו בחקירה באזהרה, אשר מוותרים על הפניה לעורך דין בשלב זה מתוך רצון לחסוך כסף ומתוך ביטחון שהחקירה תסתיים בסגירת התיק. דברים לרוב אינם כך. חוקר יכול לתפוס את הנחקר במילה, להוציא דברים מהקשרם והכל במטרה לאשש את חשדות המשטרה נגדו. לכן אל תוותרו על התייעצות עם עורך הדין לפני שתהליך החקירה החל.
עו"ד פאתן חורי סבאג מתמחה במשפט הפלילי ובדיני עבודה, כולל באספקט הפלילי. היא מייצגת את לקוחותיה במקצועיות רבה. מוזמנים ליצור קשר.