הוצאות ספרים רבות אינן נוהגות לשתף את הכותב העלום במהלך בניית התוצאה המוגמרת שהם יוצרים מן הטקסט שקיבלו לידיהם, ולמרות שאין בכל כל פגם מקצועי או מוסרי חלילה, זה בהחלט עשוי לעצבן ואולי להביא מעט מתח ולחץ מסוים אצל הכותב, בעיקר אצל הכותב המתחיל. תהליך הוצאה לאור של ספר מתחיל בפגישת הכרות בין החברה לכותב ובין אנשי המקצוע של החברה לטקסט הכתוב, ואם מתברר שישנה התאמה הרי שהחברה ואנשי הצוות שלה יקבלו את הטקסטים לידיהם ויערכו ממנו מטעמים. איך בדיוק? זה בהחלט מעצבן לגלות שאין לך מושג, אחרי הכל זהו התוכן שלך, עליו עמלת ימים ולילות ואתה חש לפעמים שחלק ממשי מישותך מסתתר בין מילותיו וילווה את הקוראים בין הדפים. אז מהם השלבים הרציניים שיעבור החומר האהוב שלך עד לתוצאה מאירת עיניים?
שלב העריכה
שלב העריכה הוא השלב האורך יחסית והמשמעותי ביותר, למרות שהוא בעצם שלב יבש לכאורה. הסיבה לכך שמדובר בשלב כל כך חשוב היא כיוון שזהו החלק הכי מקצועי והכי מעשי שעובד על התוכן והטקסט עצמו. מדובר בעיקר בעריכה לשונית, כלומר, בדרך כלל הסופר או הכותב עבדו על התוכן המקצועי והמעניין, על הניסוח וסגנון כתיבה עצמאי ומקורי, קצת הומור קליל ורגש עמוק, ועוד אלמנטים מקצועיים מבחינת הספרות והעניין שימצאו בחומר כל הקוראים העתידיים, אבל את התחום הלשוני על פי רוב הם פחות מכירים, ובכל אופן כנראה שלא ברמה מקצועית. שחבור לשוני, תיקוני שגיאות לשון ותחביר, ניקוד כאשר מדובר על הוצאת ספר ילדים, פיסוק נכון, ועוד הרבה פרטים חשובים שהופכים את החומר הגולמי למשהו מקצועי שניתן להוציא אותו לאור. שלב העריכה הלשונית הוא החשוב מכל. לאחר מכן מגיע לשב העימוד שהוא כבר קשור לעולמות העיצוב והגרפיקה.
שלב הנראות
בשלב הזה לא עוסקים בטקסט עצמו אלא בצורת ההגשה שלו, ובמידה מסוימת זהו תהליך ראשוני ביחסי הציבור של הספר. לכל ספר נכון להתאים צורת עימוד אחרת מבחינת שולי העמוד, הפונט הנכון, סידור הפרקים, ועוד הרבה אלמנטים חשובים שנכללים תחת הכותרת- עימוד הספר. זהו התהליך שייצור בסופו של יום או בסופם של ימים את המראה החיצוני והפנימי של הטקסט שלכם. הבחירה מותאמת לכללים קבועים בתחום וגם להבנת הלך הרוח של הקורא בהתאם לסגנון הספר ולקהל היעד שלו, אצלנו בחברת סער הוצאה לאור נשאל כל מוציא לאור על העדפות אישיות אם ישנן, אבל מומלץ תמיד להתייעץ עם אנשי המקצוע של החברה.