ג'ראר אלון- רטרוספקטיבה

ג'ראר אלון- רטרוספקטיבה
צילום: ג'ראר אלון

החל מפתיחת התערוכה ב-8.10, יוקדשו שלוש קומות מוזיאון אשדוד לאמנות לתערוכתו של הצלם ג'ראר אלון. התערוכה, אותה אוצר האוצר האורח ערן ליטוין, מאגדת לראשונה את יצירתו של אלון מסוף שנות
ה-60 של המאה הקודמת ועד ימינו, כרצף-עבודות החוקר את המציאות המקומית מבעד לעדשת המצלמה. גוף עבודתו הרחב והשלם של אלון מהווה מכלול אחד, שנושאיו ותחומיו השונים מקיימים ביניהם יחסי זיקה והתפתחות הדדיים לאורך חמישה עשורים.

ג'ראר אלון הוא ממובילי התמורות בשדה הצילום הישראלי בעשור הדרמטי שלאחר מלחמת יום הכיפורים. מבט רטרוספקטיבי בעבודתו מגלה אמן שהצליח ללכוד את האנרגיות החברתיות של תקופה סוערת, לקרֵב את האמנותי לפופולרי ואת המסחרי לחברתי. אלון גיבש גישה מקצועית חדשה בכל הקשור לתחום הצומח בשעתו של עטיפות תקליטים, היה צלם אופנה וצלם הבית של תיאטרון הבימה, ובמקביל לכל אלה היה אמון במשך השנים גם על יצירתו האישית.

התערוכה כוללת כ-240 תצלומים, ביניהם דיוקנאות של זמרים ישראליים כמו עפרה חזה (1977), שימי תבורי (1977) ואריק איינשטיין (1978); עטיפות תקליטים איקונים כמו "גבר הולך לאיבוד" של שלמה ארצי (1978), "להיטיו הגדולים" של צביקה פיק (1980), או עטיפת התקליט "רדיו חזק" של להקת תיסלם (1981); תצלומי במה ותיאטרון של ליא קניג מתוך ההצגה אמא קוראז' שהוצגה בהבימה ב-1975 ועוד, זאת לצד עבודות אישיות שיצר במקביל במהלך השנים.

בנוסף, אלון מציג בתערוכה שש עבודות וידיאו, ביניהן עבודת וידיאו שהוקרנה כחלק מההצגה "קדיש לנעמי" עם גילה אלמגור (תיאטרון הבימה, 2000).

צילום: ג'ראר אלון

ג'ראר אלון נולד ב-1949 בקזבלנקה והגיע לישראל בגיל 25, מיד לאחר מלחמת יום הכיפורים. הוא פגש במציאות הכאובה של ישראל פוסט-טראומטית, שהמלחמה חוללה בה שבר עמוק ואף תרמה לפריצתו של מדיום הצילום אל מרכז ההתרחשות האמנותית. בשונה מצלמים ילידי הארץ בני דורו של אלון, הוא נאלץ ללמוד במהירות את הקודים המורכבים של הדימוי החזותי המקומי. במסעו להכרת הישראליוּת, פגש אלון בתחום שהיה נתון אז בעיצומו של שינוי מצילום מגויס לצילום סובייקטיבי, ביקורתי וחתרני.

כמי שהִרבה לצלם זמרים, דוגמנים ושחקנים, אלון הצליח ללכוד בתצלומיו את האישיות הסמויה מן העין ולחשוף רובד נוסף בדמות הציבורית המוּכּרת. כלֵי העבודה שלו היו תמיד בימוי של העֲמדה, תפאורה ותאורה של צילום המודע לעצמו, אך עיקר הייחוד ביצירתו טמון ביחסי הגומלין שבינו ובין המצולם – אם בסטודיו ואם בבית נטוש על גבול יפו–תל-אביב או בכל מקום אחר, ברגעים האינטימיים שנוצרו ביניהם ושאותם הצליח אלון ללכוד במצלמתו.

המעבר בין תחומי התרבות השונים (מוזיקה, תיאטרון, אופנה, יצירה אישית) אינו מטשטש את חתימתו המובהקת כצלם-אמן, שמבטו המורכב שואב מן התרבויות השונות שבהן פעל לאורך השנים; מבט כפול-פנים של מהגר המשקיף מן הצד ושל ישראלי המשפיע בפועלו על נוף התרבות המקומי. החידושים המקצועיים והטכניים שהנהיג בשדות הפופ, התיאטרון והאמנות החזותית ככלל, ושאותם הנחיל גם לתלמידיו בבתי הספר השונים, מסמנים את אלון כפורץ דרך.

התערוכה והספר רחב ההיקף המלווה אותה, משקיפים על התרבות החזותית הישראלית בהתהוותה, ובה-בעת מנתחים את כתב-ידו המובהק של ג'ראר אלון כצלם-אמן.

פתיחה: מוצ"ש, 8.10.2022, בשעה 20:00

ג'ראר אלון- רטרוספקטיבה

8 באוקטובר 2022- 4 במרץ 2023, מוזיאון אשדוד, דרך ארץ 8, אשדוד.

שעות פתיחה:  ימי א', ב', ד', ה'  16:00–9:00 , יום ג' 20:00–9:00 , יום ו'  13:30–10:30 שבת 13:30–10:30

כתבות נוספות שיכולות לעניין אתכם
עובדת התעשיה האווירית תובעת כמיליון ש"ח מעריית אשדוד. שברה את הכתף בנפילה במדרכה
לפני כ-5 שנים בשעה 5:45 לפנות בוקר, צעדה תושבת אשדוד...
משלב החירום לשלב השיקום
דור המחר זקוק לנו עכשיו - השבוע מצוין שבוע ההתרמה...
התשובה לחרמות: האפליקציה של תלמידי ישיבת אמית יגל אשדוד כבשה את צמרת אליפות ה-AI
נבחרת התלמידים של ישיבת אמית יגל אשדוד קטפה את המקום...
פט־רד: מסעדת פטרה נצבעת באדום לשבוע וולנטיינס ומציעה מנות אדומות במחיר מיוחד
מסעדת פטרה בחוף הקשתות באשדוד משיקה קונספט חגיגי ורומנטי במיוחד...
סגירת מעגל מרגשת: מארזי מבצע ג'וחא של תלמידי אמית י' אשדוד הגיעו ללוחמים שהשיבו את רן גואילי הי''ד
תלמידי בית החינוך אמית י' אשדוד לקחו חלק ב"מבצע ג'וחא"...
במבה, קולה וחיוך: המבצע המרגש של התלמידים למען חיילי צה"ל ברכבת ישראל
תלמידי ה"סיירת" בבית החינוך אמית טכנולוגי אשדוד יצאו היום (שני)...
מהאקדמיה לתעשייה סטודנטים להנדסה כימית מ SCE סיירו במתקני "אדמה אגן" באשדוד
חברת "אדמה אגן" אירחה קבוצת סטודנטים וסטודנטיות מהמחלקה להנדסה כימית...
מנציחים בטעם של עוד: "מבצע דוגו" הגיע לרחובות אשדוד
תושבי הרובע באשדוד זכו היום למפגש יוצא דופן: תלמידי ה"סיירת"...
זוכת פרס החינוך המחוזי תשפ"ו: ישיבת אמית יגל אשדוד
ישיבת אמית יגל אשדוד, היא הזוכה בפרס החינוך המחוזי של...
מאיץ לצמיחה העירונית: שיתוף פעולה פורץ דרך בין אמית י' לנמל אשדוד
בשורה חינוכית-כלכלית לעיר אשדוד: תוכנית מנטורים משותפת וחדשנית יצאה לדרך...
דילוג לתוכן